Το "Περί συγγραφής κι άλλα σχετικά"

Θα ήθελα εδώ να μοιραστώ πρώτα κάποια κομμάτια που γεννήθηκαν μέσα από πολύ πόνο κι ίσως αυτό είναι τελικά που κάνει κάποιον δημιουργό. Το μυαλό είναι η μήτρα, όπου εκεί μέσα υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να πλάσουν ένα δημιούργημα κι ο πόνος το σπέρμα που χρειάζεται για να γονιμοποιηθεί. Ο πόνος είναι δημιουργικός, λένε. Για μένα, εγώ απλά κλείνω τα μάτια και γράφω με την καρδιά για να μπορούν τα όσα γράφω να είναι καθαρά, αγνά, να πηγάζουν από αληθινή πηγή κι όχι από κάτι έτοιμο, εσκεμμένο, ψεύτικο. Τα μάτια και τα αυτιά τα έχεις ανοιχτά για να απορροφήσεις εικόνες (την καρδιά όμως για να πεις τα όσα είδες κι άκουσες). Ακολουθεί μια διαδικασία στην οποία αναμειγνύεις όλα αυτά με τα δικά σου βιώματα και παράγεις το τελικό προϊόν σαν απόσταγμα, όπως παράγει ο οινοποιός την καλλίτερη ποιότητα του κρασιού του στο τελευταίο στάδιο της απόσταξης.

 Έτσι πρέπει να γράφει, όποιος γράφει. Αληθινά με την καρδιά και την ψυχή του. Μόνο τότε θα είναι ωραίο το αποτέλεσμα και θα έχει αναγνώριση. Πάντα, όταν βάζεις ψυχή σε κάτι, γίνεται όμορφο το αποτέλεσμα.

Όταν χάνεις κάποια από τις αισθήσεις σου, λένε επίσης, οξύνεται κάποια άλλη. Τυφλώνεσαι κι έχεις καλλίτερη αφή. Δεν τυφλώθηκα, δεν κωφάθηκα, μπορώ να αγγίζω, να μυρίζω και να γεύομαι οτιδήποτε. Μόνο που.. Μόνο που έχασα το τριανταφυλλό μου. Και μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ αν έχετε διαβάσει το Μικρό Πρίγκιπα. Πώς ένιωθε ο ξανθός ανθρωπάκος μακριά απ' το τριαντάφυλλό του, όταν βρέθηκε σε άλλο πλανήτη; Κι έτσι, απλά ξεχυλίζω από εικόνες και συναισθήματα που πρέπει να πω ή να γράψω. Μια ανοιχτή πληγή που τρέχει συνεχώς και προσπαθώ να την κλείσω βάζοντας μικρά κομμάτια από χαρτί μουτζουρωμένο από σκέψεις. Ένα φελλό να κλείσω το μπουκάλι που μπάζει.


Κάθε σκέψη που γίνεται γραπτός λόγος είναι και μια γέννα. Όπως η μάνα πονάει για το παιδί της γιατί έδωσε κάτι από αυτή για να γεννηθεί, έτσι και το κομμάτι αυτό, του γραπτού λόγου, είναι γέννημα αυτού που το έγραψε, γιατί έδωσε κάτι απ' την ψυχή του για να το γράψει.

Καλώς ήλθατε στο blog μου!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια μέρα είδα τον ήλιο να βασιλεύει σαράντα τρεις φορές

Ελάνθανε, από την Κική Δημουλά

Van Gogh Alive