ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΝΤΟΣ

Το 2013 βρέθηκα πρώτη φορά στην Αθήνα καλοκαίρι και ολομόναχη. Ηθελημένα αποφάσισα να "απομονωθώ" για να προετοιμαστώ για εξετάσεις. Οι ώρες διαβάσματος και σημειώσεων ατελείωτες στην ανυπόφορη ζέστη του Ιουλίου στο διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου. Η ένταση και το άγχος μεγάλο που έπρεπε κάπου να διοχετευθούν. Τι μπορούσα να κάνω μόνη στην τεράστια - με τα τότε δεδομένα μου - πόλη;

Επισκέφθηκα το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 22 (στάση Ευαγγελισμός κι όχι Σύνταγμα αν δε θέλετε να περπατάτε και να μη φτάνετε) για να μπω στο κλίμα των εξετάσεών μου. Το μουσείο στεγάζεται σήμερα στο μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας που κατασκευάστηκε για να μείνει η ίδια το 1848. Ζεστό, μοντέρνο και φιλόξενο πέρα από σημαντικά εκθέματα φιλοξενεί κατά καιρούς και άλλες εκθέσεις εκτός από τις μόνιμες. Υπάρχει χώρος για καφέ ή και φαγητό. Μια φορά το χρόνο διοργανώνονται δωρεάν ξεναγήσεις από το σωματείο ξεναγών. Τέλος, έχουν δημιουργηθεί σύγχρονες αίθουσες με οπτικοακουστικά μέσα κατάλληλες για προβολές ντοκιμαντέρ. Μάλιστα ένα είχα την τύχη να παρακολουθήσω τη δεύτερη φορά που πήγα τον Αύγουστο με αφορμή την επικείμενη επέτειο της καταστροφής της Σμύρνης του 1922. Η σύντομη κουβέντα που είχα με ηλικιωμένη κυρία που οικογένειά της εκδιώχθηκε θα μου μείνει για πάντα... Ένιωσα για λίγο σαν να ακουμπάω τη σκόνη της Ιστορίας που αφήνει ο χρόνος και μίλησα με το συνδετικό κρίκο που ενώνει παρόν με παρελθόν. Ενθουσιάστηκα! Πρέπει να έρχομαι συχνότερα εδώ, σκέφτηκα. 



Θα το βρείτε ανοικτό Τρίτη έως Κυριακή 09.00 - 16.00
http://www.byzantinemuseum.gr/


Το 2015 έγινα - με μεγάλη μου τιμή - παιδί του Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε. ως ταξιθέτρια στις παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Δεν ήξερα μέχρι τότε τι θα πει θέατρο, κι αν είχα δει κάποια παράσταση μικρή δεν είχα δώσει βάση. Ως φοιτήτρια δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές να παρακολουθεί κανείς θέατρο και μάλιστα σε επαρχιακή πόλη. Για καλή μου τύχη - μάλλον σαν κομμάτι από παζλ που έλειπε - βρέθηκα εκεί που βρέθηκα κι είδα πάρα πολλές παραστάσεις. Το ότι πληρωνόμουν γι αυτό σχεδόν το θεωρούσα υπερβολή. Αναπόφευκτα ερωτεύτηκα, όπως καθένας που εμπλέκεται κάπως με το θέατρο. Έτσι, όποτε βρίσκομαι στην Αθήνα επιδιώκω να πηγαίνω θέατρο. Ξεχωρίζω το Εθνικό Θέατρο για το κλασικό κι όχι μόνο ρεπερτόριο (Άννα Καρένινα, Έγκλημα και Τιμωρία, Θάνατος του Εμποράκου, Φιλουμένα Μαρτουράνο). Τα κατακόκκινα καθίσματά του, η τεράστια σκηνή του και ο απερίγραπτης ομορφιάς πολυέλαιος που κοσμούν αναγεννησιακά αγγελάκια με κάνουν να νιώθω την πολυτέλεια με ένα τρόπο πολύ οικείο και καθόλου ξενικό σα να είμαι εκεί που ανήκω. Άλλα θέατρα που ξεχωρίζω είναι το θέατρο Διάνα στην Ιπποκράτους, το θέατρο Κάππα, του Νέου Κόσμου, το REX, το Χώρα. Παρακολουθώ τις περισσότερες παραστάσεις που συμμετέχει ο ηθοποιός Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και κάποιες κωμωδίες με αξιόλογους ηθοποιούς. 




Κεντρική σκηνή Αγίου Κωνσταντίνου 22-24
https://www.n-t.gr/



Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 

Τι να πρωτοπώ γι αυτό τον οργανισμό!
Πρώτη γνωριμία ήταν με το βιβλιοπωλείο στη Στοά του Βιβλίου στην οδό Πεσμαζόγλου 5. Βρέθηκα για να αγοράσω βιβλία μέσω ομαδικής παραγγελίας που κάναμε ως φοιτητές για το σεμινάριο Παλαιογραφίας. Κατάλαβα πως οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τη γνώση χωρίς να νοιάζονται τόσο για το κέρδος κάνοντας μας 40% έκπτωση! Επανήλθα όταν αγόρασα τα βιβλία του μεταπτυχιακού και πάλι όποτε μπορούσα για έργα για τη βιβλιοθήκη μου. Πρόσφατα ανακάλυψα το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο στη Σκουζέ 3 και τα μαθήματα Παλαιογραφίας που κάνουν όπου ξεναγηθήκαμε με την ομάδα Βιβλίων Τόποι.

Θουκυδίδου 13
https://www.miet.gr/



Καφέ Νομισματικού και Αρχαιολογικού Μουσείου

Αναζητώντας το καλοκαίρι δροσερά και ήσυχα καφέ στην Αθήνα ανακάλυψα αυτό του Νομισματικού Μουσείου στην οδό Πανεπιστημίου 12 και Αρχαιολογικού Μουσείου Πατησίων 44.
Μέσα στο πράσινο συντροφιά με καφέ και ένα καλό βιβλίο μπορείς να διαβάσεις ή να κουβεντιάσεις με ένα φίλο.



http://www.enma.gr/
http://www.namuseum.gr/


Η Αθήνα είναι τελικά υπέροχη κι ακόμα ανακαλύπτω πράγματα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια μέρα είδα τον ήλιο να βασιλεύει σαράντα τρεις φορές

Ελάνθανε, από την Κική Δημουλά

Van Gogh Alive